Terug naar het overzicht

Wat je nog niet wist over de werking van een hondentuigje en -halsband

Voordat we beginnen is het natuurlijk belangrijk om te weten waar we het over hebben. Want wat is precies het verschil tussen een hondentuigje en hondenhalsband? Kort gezegd zit een hondentuigje om het hele lichaam van de hond en een hondenhalsband zit alleen om de nek. Dit heeft veel invloed op de werking van een tuigje en halsband. Benieuwd geworden? Lees snel verder!

Werking van een hondentuigje

Trekt je hond wel eens en ben je bang dat je hem pijn doet? Bij een hondentuigje hoef je hier minder bang voor te zijn. Doordat deze om het hele lichaam van de hond zit, wordt de druk bij het trekken verdeeld over de hele borstkas. Dit is minder schadelijk voor je hond.

Soorten hondentuigjes

Er bestaan verschillende hondentuigjes met elk zijn eigen voor- en nadelen.

  1. Borsttuig: Kan jouw hond niet zo lang stil zitten? Dan is de borsttuig ideaal voor jouw hond. Deze loopt horizontaal over de borst en achter de voorpoten langs. Je hoeft hem alleen over de kop te doen en achter de voorpoten vast te klikken. Hij is dus zeer gemakkelijk in gebruik.
  2. Y-tuig: Bij een Y-tuig loopt de band in een Y-vorm over de borst. Doordat de voorpoten en schouders vrij zijn, wordt de druk goed verdeeld. Dit tuigje is dan ook het beste voor het welzijn van je hond.
  3. H-tuig: Wanneer je kiest voor een H-tuig, dan kies je voor een verstelbaar en goedkoop hondentuigje. Deze gaat over de kop heen en afhankelijk van het tuigje moet er één voorpoot opgetild worden. Het nadeel van dit tuigje is dat er druk op de nek kan ontstaan. Daarbij zijn de banden vaak ongevoerd, waardoor hij onaangenaam kan aanvoelen.
  4. Instaptuig: Zoals het woord al doet vermoeden, moet je hond met beide poten in het tuigje stappen. Je hond moet hier wel het geduld voor hebben en anders kan je het hem ook aanleren. Een nadeel van een instaptuig is dat deze smalle, ongevoerde banden heeft. Dit maakt het tuigje onaangenaam voor je hond.
  5. Anti-trektuig: Een anti-trektuig is al snel te herkennen aan de ring voorop de borst van een hond. Wanneer je hond trekt, ontstaat er druk op de schoudergordel. Dit voelt onprettig aan, waardoor je hond vanzelf stopt met trekken. Een anti-trektuig kan erg schadelijk zijn voor de schouders, rug en wervels van je hond.

Werking van een hondenhalsband

Zoals al eerder benoemd zit een hondenhalsband alleen om de nek van je hond. Deze kan je gemakkelijk omdoen en vormt geen belemmering voor het lichaam van je hond. Er zitten echter ook nadelen aan. Bij een hondenhalsband wordt er namelijk veel druk uitgeoefend op de nek. Hier zitten veel zenuwen, nekwervels, lymfeklieren, aders, luchtpijp en de schildklier. Dit wordt erg aangetast wanneer je hond trekt. Uiteindelijk kan het letsel veroorzaken, denk aan hoofdpijn, blauwe plekken, schade aan strottenhoofd en aan de luchtpijp.

Terug naar het overzicht